Végeselem analízis:

     Vákuumtechnikai méréseim során merült fel az a problémakör, hogy az elektroncsövekben üzem közben beálló potenciáltér, ill. az elektronoptikai eszközökben ennek hatására kialakuló elektronpályák egyszerű módon nem számolhatók ki, azokat mérni meg egyszerűen lehetetlen azért, mert azzal magába a mérendő mennyiségbe avatkoznánk be. A vonatkozó szakirodalom tanulmányozása után azonban kiderült számomra, hogy a probléma nem is olyan reménytelen: az elektroncsövek fejlesztésekor, az '50-'60-as években ugyanis nagyon sok olyan módszert fejlesztettek ki, amelyek tökéletesen alkalmasak voltak a lezajló folyamatok végeredményének kiszámítására. Azóta a számítástechnika hatalmasat fejlődött, így ma már lehetőség van ezen régi módszerek számítógépesítésére és felgyorsítására is. Ezen az úton elindulva készítettem el a SimField végeselem alapú potenciáltér-szimuláló rendszer magját, melynek első eredményei tökéletes összhangban voltak a mérések során kapott adatokkal. Ezek után a program hatalmas nagy fejlődésen ment keresztül, így mára már akár piacképes is lehetne, de még nem érzem igazán eladhatónak, így inkább szolgáltatásként kínálom az érdeklődők részére a program képességeit, melyek röviden az alábbiak:

Minták a SimFieldhez:

     Tetróda-rendszerű elektronágyú által előállított elektronsugarak. A kék színnel jelölt négyzetek a katódok, a sárga körök a vezérlőrácsot, a rózsaszín vonalak a gyorsítórácsot jelölik, míg a piros téglalap az anód. A színjátszó vonalak az egyes elektronpályák, melyek az adott pontban fennálló potenciáltérnek megfelelően változtatják az irányukat és a sebességüket; ez utóbbit jelölik a különféle színek. A barna a legalacsonyabb, a fehér a legmagasabb, 50eV-os sebességet jelöli. Mivel az anód és a katód túlságosan távol van egymástól, és kicsi köztük a feszültség, ezért az elektronok egy potenciálvölgybe kerülnek, ahol lelassulnak, majd az anód közelébe érve újra felgyorsulnak. Ezt is jól lehet látni a színek változásából. A gyorsítórács +25V-os, az anód +50V-os potenciálon van. A vezérlőrácsra adott negatív feszültséggel lehet az elektronágyút lezárni. Ahogy az a szimulációból is látszik, a katód túl széles a rácshoz képest, ezért még lezárt vezérlőrács esetén is van katódáram, ami nem jó. A jobb alsó sarokban látható elrendezésben ezért a katód meg lett rövidítve, így már tökéletesen lehet az elektronágyút a vezérlőráccsal szabályozni.

1. ábra: -2V-os vezérlőrács-feszültségnél még teljesen nyitva van a rács, így a teljes katódáram eljut az anódra.

2. ábra: -3,5V-os vezérlőrács-feszültségnél a rács már csak félig van nyitva, csökken az elektronnyaláb mérete.

3. ábra: -5V-os vezérlőrács-feszültségnél a rács elvileg már zárva van, nem folyhatna áram, de a rossz katód-rács konstrukció miatt mégis vannak kóbor elektronnyalábok.

4. ábra: A javított konstrukció már mentes elődje hibájától; már ránézésre látszik, hogy jól működik a vezérlőrács-funkció.

5. ábra: A javított konstrukció alsó széle kinagyítva, hogy szépen lehessen látni az egyes elektronpályákat.

6. ábra: A javított konstrukció katódjának és rácsainak teljes potenciáltere szintvonalas ábrázolásban.

7-8. ábra: Tesztcélokra készült térbeli potenciáltér-számítások. Önmagában semmire sem jó, de nagyon szép ábrák, különösen az eredeti, A/4-es méretben, 300 dpi-s felbontással!