Tisztázzuk végre! Valóban nincs állami támogatás a Teslákra vagy mégis csak van?

Korábban sok okfejtés volt a kérdéssel kapcsolatosan, hogy elérhető lesz-e Magyarországon az állami támogatás a Teslákra. Jelen törvényi szabályozás szerint, abban az esetben biztosítható a támogatás, ha az értékesítő vállalkozás rendelkezik Magyarországon garanciális szervizzel és bemutatóteremmel, továbbá a gépjármű vételára nem haladja meg a bruttó 20 mHUF-ot. Az utóbbi még igaz is lehet a Model 3 Standard és Long Range változataira (EUR árfolyam függvényében), de az előbbiből a garanciális szerviz hibádzik, mert jelenleg egyetlen Tesla értékesítéssel foglalkozó belföldi vállalkozás sem tudja ezt a szolgáltatást nyújtani. Az első ilyen szervizt Magyarországon 2020 tavaszán nyithatja meg a Tesla és továbbra is kérdéses szerződik-e egyáltalán bárkivel is, hogy a versenyelőnyét így elveszítse az adható állami támogatás területén.

A MAH Zrt. kollégái felmérést végeztek a vásárlók körében és a nyilatkozattevők túlnyomó többsége jelezte, hogy igényt tartana valamilyen jellegű lehetőségre, mely alapján az elektromosautó választásuk más módon is kifizetődik, megtérül valamelyest.

Az energiahatékonyságról szóló 2015. LVII. törvény-t, mely energetikai auditálási kötelezettséget írt elő a nagyvállalatok számára, továbbá a 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet módosítása illetve a 2/2017. (II. 16.) MEKH rendelet energetikai szakreferens igénybe vételére kötelezett meghatározott energiafelhasználási kategória feletti vállalatokat. Az elkészült energetikai auditokban szereplő beruházások megvalósítását elősegítendő, a magyar kormány úgy döntött, hogy lehetővé teszi az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások esetében adókedvezmény igénybevételét.

Energetikai tanusítvány - tesla.hu

Az 1996. évi LXXXI törvényben és a 176/2017 (VII.4) Kormányrendeletben meghatározott tartalmi követelmények figyelembe vételével az Ön vállalata, a tanúsítványt készítő cég és a Magyar Autókereskedőház Zrt. között létrejött megállapodás után a tanúsító cég elvégzi az auditot, majd kiszámolja a leírható adó mértékét, melyet a befizetendő társasági adóban lehet érvényesíteni. A leírható adó mértéke függ a vállalkozás Magyarországon belüli területi illetékességétől, illetve a vásárolandó robbanómotoros és elektromos jármű vételár 
különbözetétől.

Az igazolás kiállításához elvégzett helyszíni felmérések, elő- és utóauditok és mérnöki számítások során partnerünk támaszkodik mindazon tapasztalatokra, melyet a mintegy 400 darab nagyvállalati energetikai audit elkészítése során szerzett.

Energetikai tanusítvány - tesla.hu

Az igazolás kiállításához a következő információk szükségesek:

TAO törvény – Adókedvezmény mértéke:

Az igazolás kiállításának feltételei:

Energetikai tanusítvány - tesla.hu

Nem vehető igénybe adókedvezmény abban az esetben:

Adózónak külön nyilvántartást kell vezetnie, amely tartalmazza a beruházás vagy felújítás:

Milyen további ellenőrzés várható

Energetikai tanusítvány - tesla.hu

Példa: Egy hagyományos gépjármű cseréje elektromos autóra

Jelenleg a vállalat egy hagyományos üzemű robbanómotoros gépjárművet használ, melynek a végső energia felhasználása magasabb az ideálisnál. Ennek cseréje elektromos gépjárműre az alábbi előnyökkel jár:

A prognosztizálható energiamegtakarítás számítása során az említett személygépkocsi cseréjét vizsgáljuk, abban az esetben, ha egy elektromos gépjárművet vásárolna a vállalkozás. A szállításra felhasznált végsőenergia és költségek meghatározásához a beruházás előtti és utáni állapotra, a jelenleg használt gépjármű rendelkezésre álló fogyasztási adatait és futásteljesítményét vettük alapul. A beruházással elérhető költségmegtakarítást a két különböző technológia által felhasznált éves energia költségének különbségéből számítottuk, a megtakarítás egyéb tényezők figyelembevételével (elektromos autókra jellemző további kedvezőbb költségek: karbantartási költség, gépjárműadó, cégautó adó, ingyenes parkolás, ingyenes töltés) tovább növelhető.

Amennyiben Önt is érdekli ezen adómegtakarítási lehetőség, keresse elérhetőségeinken kollégáinkat, akik bővebb tájékoztatást tudnak nyújtani a termékkel kapcsolatosan.