Toronymagasan a Tesla Model 3-as a világ legnépszerűbb elektromos autója. Más perspektívába helyezve, a kaliforniai gyártó több autót értékesített a villanyos szedánból, mint amennyi a Top 20-as lista soron következő öt helyezettjéből együttesen gazdára talált. És még ebben az esetben is a Model 3-as vezetné a tabellát. 

Az EV Sales Blog kimutatása alapján a Model 3-as uralta a 2020 augusztusi eladási statisztikákat. A kocsiból összesen 31 281 darabot értékesítettek és szállítottak le világszerte. A második helyen a Wuling HongGang Mini EV található 9150 autóval, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Tesla Model Y állhatott fel 8052 darabos eredményével. 

Ugyanakkor az egész idei évet tekintve még nagyobb a Model 3-as fölénye a szegmensen belül. A számok nyelvére lefordítva, a kaliforniai villanyszedánból eddig 196 106 darab talált gazdára 2020-ban. 

Ez pedig azt jelenti, hogy a teljes, globális EV-piac mintegy 14 százalékát a Model 3-as eladásai teszik ki, tíz százalékkal megelőzve a második helyen álló Renault Zoét a 2020-as értékesítési adatok tekintetében. 

globális EV eladási statisztikákat összefoglaló táblázat

Ám a Zoé ezüstérmes pozíciója távolról sem jelenti, hogy akárcsak a közelében lenne a Model 3-as által produkált számoknak. Ha ez egy verseny lenne, akkor a Model 3-as több kör előnnyel vezetne a riválisok mezőnye előtt. Ugyanis, ha a soron következő öt autó 2020-as eladási adatait összeadnánk, még úgy is számottevően kisebb eredményt kapnánk, mint amit a Model 3-as eddig elért. 

A második helyezett Reanult Zoéból, a harmadik Hyundai Kona EV-ből, a negyedik Nissan Leafből, az ötödik Volkswagen e-Golfból és a hatodik pozíciót elfoglaló Tesla Model Y-ból összesen 174 673 darabot értékesítettek idén. Ez a szám még mindig 21 423-mal kevesebb a Model 3 eredményétől.

Ha hozzáadnánk a hetedik helyen álló BMW 530e/Le eladásait, még akkor is mindössze 5400 autóval előzné meg az idén értékesített Model 3-asok mennyiségét. 

Ez a kimagasló eredmény pedig elsősorban annak köszönhető, hogy a Tesla villanyszedánja – minden vélt és/vagy valós hibája ellenére – egy megbízható elektromos autónak számít. Három különböző hajtáslánccal (Standard Range, Long Range, Performance) kapható, így mindenki megtalálja a vezetési igényeinek leginkább megfelelő erőforrást. Élhető mértékű hatótávval és brutális teljesítménnyel rendelkezik, és mindezt megfizethető áron teszi. Ráadásul a Tesla folyamatosan igyekszik még inkább elérhető árúvá tenni a kocsit, hogy minél többen megengedhessék maguknak, hogy a piacvezető elektromos autóra váltsanak. 

Tesla Model 3 orra közelről

Mindezek együttesen pedig a számokban is megmutatkoznak, hiszen a Model 3-as a globális eladási adatok tekintetében már jóideje piacvezetőnek számít. És egyelőre nem látni, hol lehet ennek a menetelésnek a vége, hiszen bár folyamatosan érkeznek az új kihívók, de egyelőre még csak megszorítani sem tudják a kaliforniai villanyautót. 

 

Forrás:

Teslarati