A Tesla meghallgatta a tulajdonosok visszajelzéseit és mostantól már rádió is rendelhető a kaliforniai gyártó elektromos autóihoz. Igaz, nem olcsó mulatság, hiszen 500 amerikai dollárt (aktuális árfolyamon számolva 156 ezer forintot) kell érte fizetni.

Az elmúlt évek során a Tesla számos új funkcióval bővítette járműveinek repertoárját. Ám a régebbi modellek tulajdonosai gyakran arra panaszkodtak és panaszkodnak most is, hogy ezek az over-the-air frissítések nem, vagy nem minden esetben érkeznek meg az autójukba. 

Itt olyan szolgáltatásokra kell gondolni, mint például a Tesla Theater online videós alkalmazás, amelyen keresztül elérhető a YouTube, Netflix, Hulu vagy a Twitch, a Beach Buggy Racing 2, a Cuphead és a Stardew Valley videójátékokat tartalmazó Tesla Arcade, vagy éppen a TeslaCam és a Sentry Mode.

Ám a régebbi Model S-ekkel és Model X-ekkel közlekedő autósok nem tudtak hozzáférni ezekhez a funkciókhoz. Így komoly igény merült fel azt illetően, hogy szükséges lenne egy átfogó frissítésre a Palo Altó-i cég villanyautóiban. 

játék a Tesla infotainment kijelzőjén

Az idei év elején a Tesla piacra dobott egy infotainment rendszert érintő frissítést kifejezetten a korai Model S és Model X tulajdonosok számára. Ezért, az MCU1-ről MCU2-re való átállásért mintegy 2500 dollárt (mintegy 781 ezer forintot) kellett fizetni. 

Így már nemcsak a fent említett funkciók váltak elérhetővé, de a csomag egy lényegesen érzékenyebb érintőképernyőt is tartalmaz, valamint az autó teljesítményét is kedvezően befolyásolták a változások. 

Ráadásul a régebbi szériába tartozó Model S és Model X tulajok, amellett, hogy szerették volna elérni ezeket a szolgáltatásokat, számos, az infotainment rendszer (MCU) számítógépével kapcsolatos problémáról számoltak be. Az ügyben az amerikai közúti közlekedési szakhatóság (NHTSA) is vizsgálatot indított.

A hiányzó funkciók, valamint az MCU-t érintő nehézségek következtében többen a Tesla szórakoztató és információs rendszerének utólagos átdolgozását követelték a kaliforniai gyártótól. Ám az Elon Muskék által kínált megoldás nem aratott osztatlan sikert. 

Ugyanis a frissítés eredményeként kikerült a rádió a Model S-ből és Model X-ből.

„Megszűnik az AM, az FM és a Sirius XM rádió, de az autók továbbra is hozzáférnek az internetes rádiókhoz és a zene streaming szolgáltatásokhoz.” – olvasható a Tesla közleményében.

Nem meglepő módon a tulajdonsok jelentős része felháborodással fogadta ezt a bejelentést, és követelték vissza a jól megszokott, szeretett rádiójukat. De a Tesla nem esett kétségbe és előállt a megoldással, mely hamarosan már elérhetővé is válik.

Tesls Model X és Model S szemből, töltés közben

„A Radio Upgrade frissítés 2020 negyedik negyedévében már rendelhető lesz.”

Ám üröm az örömben, ezért a tulajdonosoknak 500 dollárt kell letenni az asztalra.

„Olyan járművek számára válik hozzáférhetővé a Radio Upgrade, amelyek már átestek az Infotainment Upgrade-en. A Radio Upgrade 500 dollárba fog kerülni, és az árat illetően nem jelent különbséget, ha a Radio és az Infotainment Upgrade frissítéseket együtt, vagy külön-külön rendeli meg valaki.”

Így az új számítógépet és a rádiót is tartalmazó teljes csomagért összesen 3000 dollárt (937 ezer forintot) kell fizetni.

Mivel „nem az összes autós használja az FM rádióját”, ezért a Tesla érvelése szerint, aki nem tart rá igényt, az olcsóbban juthat hozzá az infotainment rendszer frissített változatához.

 

Forrás:

Electrek